Korrózióvédelmi, Analitikai Kft.
8200 Veszprém, Wartha V. u. 1/2.
(GPS: 47.085012, 17.901677)
Telefon/fax: (88) 873-287
E-mail: vekor@vekor.hu

A cégről | Vekor-konferencia | Korróziós Figyelő | Bevonat ellenőrzés
Katódos védelem | Gyártmányok | Tanfolyamok | Elérhetőségek

2021. évi konferencia értesítés és jelentkezési lap (I. körlevél) on-line jelentkezési lap 2021. évi konferencia előadásainak programja (II. körlevél, 4. változat)
rendezvénybeszámoló a 2017. évi konferenciáról 2017. évi VEKOR konferencia vállalati névsora konferenciák statisztikai értékelése

korrózióvédelem • konferencia • szakmai továbbképzés • kapcsolatok • találkozások • kikapcsolódás • üzleti tárgyalások

 

Vekor-konferencia

A VEKOR Vegyipari Korróziós Szervezet 1961 óta működik. Hosszú éveken keresztül a működés feltételeit minisztériumi és OMFB-s pénz biztosította. 1986-tól azonban a VEKOR szervezet tagsági díja teszi lehetővé a működést. A VEKOR szervezet tagjai, az évente tagdíjat fizető cégek kölcsönösen előnyös szerződést kötnek a VEKOR Kft.-vel. Ennek a szerződésnek keretében támogatják a Korróziós Figyelő című folyóirat kiadását, a VEKOR-konferenciák szervezését. Ugyanakkor élnek a VEKOR Szervezet által nyújtott előnyökkel, így a reklámlehetőséggel az üzletfelek találkozójának hasznos voltával és a VEKOR Kft.-ben dolgozó szakemberek korróziós ismereteinek átvételével. A cég tevékenysége messze túlterjed a vegyipar szorosan vett határain, a hagyományőrzés miatt megtartott elnevezés ma már „VEszprémi KORróziós műhelyt” jelent.

A VEKOR Kft. a korrózióvédelemmel foglalkozó szakemberek, tervezők, szakértők és a téma iránt érdeklődők részére a 2021. évi továbbképzését 2021. október 5–7. között Balatonfüreden a Hotel Flamingoban**** rendezi. A Balaton partján fekvő wellnesshotel ideális helyszín új üzleti partnerek szerzésére, termékek széles körű reklámozására. A szakmai programok végén jó hangulatú beszélgetések, és kikapcsolódásképpen wellness szolgáltatások teszik a konferenciát emlékezetessé.

A konferencia célja a korszerű, hatékony korrózióvédelmi ismeretek elterjesztése, legújabb kutatások, fejlesztések és előírások bemutatása. Lehetőség biztosítása a tapasztalatcserére és az új termékek széleskörű megismertetésére. A továbbképzés része lehet a minőségbiztosítási, minőségirányítási rendszerekben megkövetelt szakmai oktatásnak.

A konferencia leginkább az alábbi területeket fedi le: korrózióvédelem, elektrokémia, gépészet, anyagtudomány, környezetvédelem, minőségbiztosítás. A konferencián előadások hangzanak el a korrózió folyamatairól és a korrózió elleni védelem módszereiről, az egyes védelmi módszerek gyakorlati tapasztalatairól, a katódos védelem gyakorlatáról és diagnosztikájáról, új festékekről, a bevonatkészítés technológiájáról, ellenőrzéséről, korszerű vizsgálati módszerekről, a vízellátás korróziós gondjairól és a korróziós oktatás jelenlegi helyzetéről. Bemutatásra kerülnek új előírások, szabványok, jogszabályok. Az előadásokat vita követi, a hozzászólók hasznosan egészítik ki az előadóktól hallottakat.

A Magyar Mérnöki Kamara új továbbképzési szabályzata szerint a Szakmagyakorlónak az 5 éves továbbképzési időszak alatt kötelező jogi és évente teljesítendő kötelező szakmai képzésen kell részt vennie. A szakmai képzést a Szakmagyakorló fő szabály szerint évente, a jogosultsági szakterületéhez vagy részszakterületéhez kapcsolódó szakmai továbbképzésen való részvétellel teljesíti. A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara a Vegyészmérnöki Tagozat ajánlása alapján a Vekor-konferenciát szakmai továbbképzésnek elfogadta.

A konferenciát az Operatív Törzs tájékoztatásainak figyelemmel kísérése mellett tartjuk meg. A rendezvény során, ahol kell, ott kérjük a maszk használatát, a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását. Aki fertőző betegség tüneteit tapasztalja magán, kérjük maradjon otthon, ne jöjjön közösségbe! Akinek nincsen, maszkot ill. kézfertőtlenítőt a szervezők a rendezvény ideje alatt biztosítanak.

Rendezvénybeszámoló a Vekor 2017. évi konferenciájáról

(Balatonfüred, 2017. április 25–27.)

A konferenciát a balatonfüredi Flamingó Wellness Hotelben tartották, 62 céget képviselő 115 szakember részvételével. A konferenciát Mátravölgyi Norbert, a Vekor Kft. ügyvezetője nyitotta meg. A konferencia 3 napja alatt 25 előadás hangzott el.

Az első nap dr. Nemes Katalin elnök irányításával zajlottak az előadások. Dr. Hencsei Pál tolmácsolásában mindjárt az elején felvilágosítást kaphattunk arról, hogyan tartsunk színvonalas előadást. Ez után Lengyel Béla számolt be az elektrokoagulációs vízkezelési eljárásoknál fellépő alumínium-oldódásról. A Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében Lencz Balázs a fémtárgyak helyreállításáról beszélt, majd Vértes György szakértő osztotta meg gondolatait a korrózióról. Katona Richárd, a Pannon Egyetem hallgatója a filmképző inhibitorokkal kapcsolatos vizsgálatait prezentálta, majd a szünet után az ipari szerkezetek minőségének fenntartásán fáradozó Magyar Ipari Karbantartók Szervezete mutatkozott be, Lakatos Gábor a szervezet társadalmi és szervezeti kapcsolatok bizottságának elnöke személyében. Dr. Török Tamás, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara Metallurgiai Intézetének vezetője a külföldi doktorandusz hallgatóival végzett közös munkáját ismertette „Green inhibitorokkal a vörös rozsda ellen” címmel, a nap zárásaként pedig komplex mérési összeállításokról hallhattunk in-situ bevonatok ellenőrzésére Mohácsi Gábor közlésében.

A második nap délelőttjén Kondor István (Vekor Kft.) elnöksége alatt folytatódott a program. Elsőként az MTA Természettudományi Kutatóközpontjától érkezett dr. Szabó Sándor beszélt a cinkelektródokról, majd Kovács Zoltán adta elő tapasztalatait a Dunai Finomító katódos rendszerének üzemeltetésével kapcsolatban. Dr. Lingvay József a bukaresti Villamosmérnöki Tudományok Nemzeti Kutató Intézetétől modern megvilágításban mutatta be a csőrendszerek katódos védelmét, majd Dande Kristóf ismertette a Metal Magnetic Memory eljárás hazai alkalmazását. Ez után a betonszerkezetek korrózióvédelméről hallhattunk Búzás Györgyi és Tóth László előadásában, őket követte Gálfi László a Fémtiszta Kft. képviseletében, aki a rozsdás felnitől a Nitrogénművek Zrt. Pétisó Üzem bepárló épületéig vezetett bennünket. Ebéd előtt kicsit más irányba terelte a témát Ónodi Annamária, aki az atipikus foglalkoztatásról beszélt.

A délután korai óráiban nemzetközibb hangulatot vettünk fel, amikor Rolf J. Dürschmidt (Feycolor GmbH.) és Maja Stojaković (Chromos-Svjetlost D.O.O.) prezentációját kísértük figyelemmel, az előbbiben az oldószermentes kétkomponensű HS epoxi bevonatot, az utóbbiban két 80 000 m3-es kőolajtároló tartály külső korrózióvédelmét ismerhettük meg részletesebben. Őket követte további két izgalmas téma: innovatív bevonatok új generációja Szöllösy Ilona bemutatásával, majd dr. Szabó Ervin tolmácsolásában a Steelmaster vékony rétegű expandáló bevonatok, mindez Ostorházi László elnöki vezénylése alatt. A nap további részében az udvaron egy érdekes szemléltető bemutatónak lehettünk részesei az M.L.S. Magyarország Kft. jóvoltából, mely WAGNER szóróberendezést hozott a konferenciára, ezzel gazdagítva a programot. A terembe visszatérve Farkas László beszélt a világ legátfogóbb anyagminőség adatbázisáról, a Total Materiáról.

Az utolsó nap előadásai Lakatosné dr. Varsányi Magda témavezetésével zajlottak. Elsőként Vida Ádám az ELTE doktorandusza keltette fel érdeklődésünket a nagyentrópiás ötvözetek iránt. A szót az elnök asszony vette át, aki nanoszerkezetű vas és vas–nikkel ötvözet előállítását mutatta be. Őt követte a konferencia legfiatalabb előadója Elekes Ilonka a gyengén savas cinkelektrolitok vizsgálatáról. A konferenciát dr. Lingvay József zárta két prezentációval, „Festékbevonatok mikrobiológiai ellenállóképessége” és „Innovatív, környezetbarát transzformátorolaj előállítása és jellemzése” címmel.

A konferencián 8 cég állította ki termékeit, ismertette szolgáltatásait. A kiállítást az első nap délutánján nyitották meg, és a konferencia teljes időtartama alatt módja volt az érdeklődőknek a kiállítóktól részletesebb tájékoztatást kérni. Az előadásokat ezen a konferencián is élénk vita követte. A hagyományaink szerint utólag megjelenő kiadványban az előadásokat követő viták is olvashatók lesznek. Az előadások után a nap hátralévő részében a konferencia résztvevői igénybe vehették a négycsillagos hotel wellness szolgáltatásait. Az esték baráti együttlétben teltek. Az első vacsoránál a konferencián először megjelentek mondták el Vekoros fogadalomtételüket, majd díjazásban részesült a jelen lévő legfiatalabb előadó (a Fortuna-díjat ismét Elekes Ilonka kapta). A második nap estéjén Hencsei tanár úr rozsdatotója következett. Ezúton is szeretnénk megköszönni az előadóknak az érdekes és színvonalas előadásokat. Az előadásokban elhangzottak nagymértékben hozzájárultak a konferencia sikeréhez. A konferenciát szakmailag támogatta a Magyar Mérnöki Kamara Vegyészmérnöki Tagozata, a GTE Korróziós Szakosztálya, a HUNKOR Magyar Korróziós Szövetség és az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság Korróziós Munkabizottsága.

– MN –

(kattintson a képekre a nagyításhoz)

A 2017. évi Vekor-konferencia vállalati névsora

AFMSZ
A-Híd Zrt.
Axalta Coating Syst. Austria GmbH
Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet
BLANDO COMIMPEX S.R.L.
Caparol Hungária Kft.
Chromos Svjetlost Magyarországi képviselet
Chromos-Svjetlost D.O.O.
Color Service Kft.
Cont-Corax Bt.
CORWELD Kft.
Dejmark Kft.
Egrokorr Zrt.
Fehér Nyikó Kft.
Fémtiszta Kft.
FETA 2001 KKT
Feycolor GmbH. - MIPA SE Németország
FORKORR Kft.
G.T GM Kft.
Grundfos Magyarország Gyártó Kft.
Győrlakk Festékgyártó Zrt.
HELIOS Coatings GmbH Ausztria
Helios Coatings Hungary Kft.
Inhibit Svelto Kft.
Innoveng-Vértes Mérnök Iroda
Jupiter-REÁL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
K+F+M Mérnöki Iroda Bt.
KKSZ Korrózió és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.
Klein Műszaki Kereskedelmi Kft.
Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft.
Korteszt Méréstechnika, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
M.L.S. Magyarország Kft.
Magyar Lakk Festékgyártó és Kereskedelmi Kft.
Magyar Nemzeti Múzeum
MÁV-START Zrt.
McHale Hungária Kft.
MIKSZ
Minden-korr Bt.
MIPA Hungária Kft.
Miskolci Egyetem
MOL Nyrt.KT DMT
MTA KK Anyag és Környezetkémiai Intézet
MVM Paksi Atomer§mű Zrt.
Nitrogénművek Zrt.
NORDIC-CHEM Kereskedelmi Kft.
Ostorházi Bevonattechnikai Kft.
OT Industries - KVV Kivitelező Zrt.
Pannon Egyetem
PARTNER Betonelemgyártó és Fémipari Kft.
Petrolszolg Kft.
PulverTech Group Kft.
Rába Futómű Kft.
Reko-Team Kft.
RozsdaLovag Kft.
SA 3 Kft.
Steel-Vent Eger Kft.
Techno-Wato Kereskedőház Építőipari Kft.
Teqball Kft.
Trans Lex Work Kft.
VEKOR Kft.
Veszprém Megyei Mérnök Kamara
Villamosmérnöki Tudományok Nemzeti Kutató Intézete

Konferenciák statisztikai értékelése

Az első ábrán lehet látni 1985-től kezdve napjainkig a konferenciák résztvevőinek számát. A görbe vége utal a jelentős gazdasági gondok utáni javulásra.

A Vekor konferenciák látogatottsága

1. ábra

Nagyon érdekes, ha megnézzük, hogy a konferencián milyen a visszatérők aránya. A jelenlévők között mindig vannak olyanok, akik először jöttek el és olyanok is, akik hasznos tapasztalataik átadásával évek óta megtisztelik a konferenciát. Tehát olyan előadásokat, olyan tájékoztatást hallottak, olyan szakmai kapcsolatokat szereztek, amelyek sokukat arra indították, hogy ennek a konferenciának továbbra is résztvevője legyen. Az ábra jól mutatja, hogy az 1994-1997 időszakban jelentős megújulás volt, bizony egy generáció kiöregedett, a rendszerváltás éreztette hatását.

Vekor konferenciák résztvevőinek megoszlása részvételi gyakoriság szerint

 2. ábra

Érdekes, hogy a résztvevők, milyen szakmai, illetve foglalkozási körből jönnek. Azt lehet látni, hogy a legtöbben a korróziós technológiára vevők, akik a korrózió jelenségével nap, mint nap a gyakorlatban találkoznak.

Vekor konferenciák résztvevőinek megoszlása tevékenység szerint

3. ábra